Ray14125 » Specials » Wijnen

Regels om een goede wijn te maken

Regels om een goede wijn te maken Ik ga het hier hebben over bepaalde regels die u in acht moet nemen om tot een goed resultaat te kunnen komen met het wijnmaken. Als u zich hier aan houd dan is de kans erg klein dat de wijn mislukt en azijn wordt.

Vuistregels

Gebruik schone voorwerpen. Kook dingen dus uit of steriliseer het met alcohol.
Zorg dat uw gistingsfles, als de hevigste gisting voorbij is en de wijn voor het eerst is overgeheveld, tot de hals wordt aangevuld met afgekoeld water, of een reserve van de zelfde wijn. Bewaar de wijnen in donkere koele ruimtes, en leg de fles horizontaal neer zodat de kurk niet uit kan drogen en er dan zuurstof bij de wijn komt. Zuurstof is funest voor de wijn.
U kunt wijn maken met gewoon bakkersgist maar voor betere resultaten raad ik u toch aan om wijngist te nemen, en als u sherry wilt maken gebruik dan sherry gist.
Gebruik altijd nieuwe kurken. Gebruik vanwege de zuurwerking in de wijn, houten lepels en roestvrijstalen, aluminium, geëmailleerde of plastic gebruiksvoorwerpen. Probeer ook altijd een paar flessen wijn achter te houden (ik weet dat dit niet mee valt) om te zien wat voor invloed de tijd er op heeft, wordt de wijn beter of juist slechter. Probeer ook de juiste gistingsfles te gebruiken, maak geen 5 liter wijn in een 10 liter fles. Hevel de wijn uiterlijk na 6 weken na het begin van de gisting voor het eerst over.

Wijnziektes en hoe u ze verhelpen

Een van de meest voorkomende wijnziektes is de azijnsteek. zoals de naam al suggereert heeft de wijn bij deze ziekte een azijn smaak. Deze ziekte is niet te verhelpen en het beste wat u kunt doen is het gewoon weggooien.

Bruine breekziekte

De snijvlakken van een doorgesneden appel verbruinen snel door de lucht. Dezelfde verbruining doet zich voor in most als zij langdurig aan de zuurstof wordt blootgesteld. Bepaalde vruchtensappen, zoals die van de appel, zijn er bijzonder gevoelig voor. Zij bevatten oxidase die de zuurstof bindt aan stoffen die gemakkelijk oxideren. Dit veroorzaakt een wat gebrande smaak. Bij sherry wordt dit oxidatieproces vanwege de aparte smaak die er door ontwikkeld wordt, juist gestimuleerd. Als u het wilt stoppen moet u de most zwavelen, dit kunt u doen door het gebruik van zwaveltabletten.

Ijzerbreekziekte

Deze breekziekte wordt veroorzaakt door het contact van met name zuurhoudende vruchtensappen en wijn met ijzer. Daarom wordt er ook aangeraden om uw wijn niet te laten gisten in ijzeren of koperen voorwerpen. Een wijn met ijzerbreekziekte wordt ook bruinkleurig. Een paardenmiddel is een dergelijke wijn 24 uur in de zon te plaatsen waardoor zij vanzelf opklaart. U kunt het ook verhelpen door 30 tot 50 gram citroenzuurpoeder op 100 liter wijn te gebruiken ditzelfde kunt u ook toepassen als de blauwe of zwarte breekziekte optreedt die ontstaat door verbindingen in het sap of de wijn van looizuur met ijzer.

Olieachtige wijn

Zulke wijn giet uit als een tamelijk dikke olie maar kan soms weer redelijk drinkbaar worden gemaakt door hevig te roeren en op te kloppen, zodat er flink wat zuurstof wordt toegevoegd. Daarna zwavelen me 2 Campden tabletten of 1 Vierka tablet.

Bitterheid

Met name als u uw sap te lang op de pulp hebt laten gisten van bijvoorbeeld rode bessen, die veel looizuur in de vrucht huid bevatten, zal de wijn te bitter van smaak kunnen worden. u kunt dit verhelpen door er gelatine doorheen te mengen dat looizuur sterk opneemt en neerslaat.

U kunt veel ziekten voorkomen door hygiënisch te werk te gaan, verse vruchten, dus bijvoorbeeld geen schimmelachtige of weke, te nemen en zorgen dat er genoeg zuur in uw wijn zit.

Het proeven van wijn

Het leren proeven van wijn, het bepalen van de kleur, geur en smaak is een belevenis op zich en maakt het wijn drinken steeds leuker en interessanter. Om echter een goed oordeel te kunnen geven over d…

Makkelijke Wijn recepten

Ik wil in dit artikel graag wat wijnrecepten beschrijven voor de mensen die warm zijn gelopen voor het wijn maken. Dit zijn redelijk standaard wijn recepten die niet heel erg moeilijk zijn om te maken…
Wijn recepten om nu te maken

Wijn recepten om nu te maken

Er zijn wijn recepten die je niet het hele jaar door kunt maken, maar er zijn ook wijn recepten die je wel het hele jaar door kan maken. hier worden wat wijn recepten beschreven die u het hele jaar do…

Zelf wijn maken

Zelf wijn maken klinkt ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Maar om zelf wijn te maken komt er wel geduld bij kijken. Gemiddeld duurt het een half jaar voordat de wijn op dronk is en in de flessen…
Gepubliceerd door Ray14125 op 18-12-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.